De barnløse, og min vasektomi :)

Posted on Posted in Refleksjoner om livet

“I’m not against mothers. I am against the ideology which expects every woman to have children, and I’m against the circumstances under which mothers have to have their children.”

– Simone de Beauvoir

Tror jeg bare kjapt starter innlegget med å si at dette virkelig ikke er noen kritikk til de mange som genuint ønsker å ha barn. Det er bare det at å ha barn er ikke noe som behøver å forsvares i vår kultur, mens det motsatte ofte blir et tema.

For å starte et sted, så kan jeg vel hive meg raskt tilbake til tidlige tenår hvor jeg første gang innså at jeg nok ikke var så hypp på å ha kids. Og da frem til nylig har jeg fått høre at “du hadde jo blitt en bra far” eller “du kommer til å få lyst en gang”. Men mye som min kjærlighet for sjokoladekake, dataspill, god litteratur og polyfili, så har det ikke skjedd så mye på det området heller. Det eneste som har forandret seg, er vel at jeg har møtt likesinnede og diskutert/lest nok til å skjønne meg selv bedre – heller enn å bare sitte med en sterk følelse om saken.

Så for en times tid siden kom jeg tilbake fra Aleris, med litt (gnnnnhhhh) ømme baller og ordre om å sitte i ro og se på Netflix. Beste blå resepten ever 😀 Jepp, nå som jeg nærmer meg 40 var det pokker meg på tide å faktisk ta konsekvensen av min følelse og livsfilosofi. De som kjenner meg, vet at jeg ikke er noen stor fan av ord uten handling.

Jeg vet også at mange andre sitter der ute med de samme følelsene om avkom, og som nok også slik som meg og dama møter på en del krav om forklaring (gi folk et par øl, så blir det spesielt mange innspill). Så la meg bare si med ettertrykk at du bestemmer over din egen kropp. Implisitte eller uttrykte krav fra samfunn, familie og annet trumfer ikke dine egne ønsker om hvordan du skal leve ditt liv. Det er ingen fasit, og din plikt er primært overfor deg selv hva gjelder livsutfoldelse. Det kan være letter sagt enn gjort, men ikke la folk bare fortelle deg at det du føler “er en fase” – det handler stort sett mer om deres eget perspektiv/usikkerhet enn hva som er best for deg.

Jeg får vel si jeg også har vært veldig heldig som har møtt mange kule eldre barnløse mennesker i mitt liv, som har presentert andre modeller for hvordan et liv kan leves enn standardformatet (thanks, guys!). Tanken om disse folka som ensomme og triste er svært feilaktig, noe også mange års psykologisk forskning har bekreftet. Min egen erfaring er møter med mennesker som har tid og ressurser til å støtte et stort antall mennesker i kretsen sin, og som har mye tid til å skape og være kreative til fordel for mange – være det seg forskning, business, trening, sosialt eller andre arenaer. Energien som ville gått til en familie går på ingen måte til spille, og de selv er også lykkelige med det de gjør.

Så jeg får bare gi ups til min med-eksistensialist Beauvoir her i starten, og inkludere den samme strofen på vegne av menn. Både når man velger å ha eller ikke ha, så er det noe som kun én person kan bestemme, og det er deg selv <3

Nå skal jeg chille og passe på underlivet mitt litt her. Tenker det er midt i blinken at Wimbledon er igang, og at jeg har Skam sesong 4 til gode.

Cue Rihanna, ya’ll…

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *