Det kommer en vår

Posted on Posted in #klinikerliv, Coaching, Refleksjoner om livet

shutterstock_92586154

“You must have chaos within you to give birth to a dancing star.”
― Friedrich Nietzsche

Det er litt underlig, men i det siste har flere spurt meg om jeg skal dra igang kursrekken min “the Arts” igjen snart. Flere av disse forespørslene har også kommet fra litt uventet hold. Og jeg er litt sånn at selv om jeg ikke tror på Mening med stor M, så er jeg åpen for at omverdenen kan gi meg hint om hva som bør gjøres. Så folket har talt, tenker jeg. Jeg tenkte derfor å si hva dette egentlig er snakk om. Seff er det mange som har vært innom the Arts som også leser her, men ifølge counteren min her på bloggen er det også noen tusen uvitende innom. So here goes med the forklaring…

For sånn 4-5 år siden ble jeg rekruttert til å holde et fag i Tsjekkia på Palacky University, og faget skulle hete “the Art of Listening”; kunsten å lytte. Dette var del av et litt spesielt initiativ hvor forelesere fra nær og fjern fikk mye frihet til å utforme noe som skulle by elevene på vekst og forståelse utenfor det vanlige “her, pugg dette og gjenta på eksamen”-opplegget. Så jeg satte meg ned og laget et opplegg som lærte mine studenter å få en ny forståelse av lytting og hvordan det kan brukes til å skape kobling mellom mennesker, og hvordan dette igjen kan brukes til å hjelpe den andre med å transformeres gjennom “feltet”. Det siste der høres utrolig abstrakt ut, men basically er greia at det å bli lyttet til med forskjellige intensjoner faktisk endrer begge som er tilstede. Det er et snev av magi i det.

Ok, så fast forward til å både ha holdt opplegget i Tsjekkia og i Oslo noen ganger, så ble det til at jeg bygget noe ganske mye større. The Art of Listening ble utvidet til et opplegg på fire moduler som mine deltagere tok over et halvt år. Jeg annonserte det som et kurs som var nyttig for coacher, terapeuter, ledere, lærere, instruktører, veiledere, personlige trenere og egentlig alle som jobbet eller ville jobbe med mennesker på et litt dypere plan. Og det igjen dannet noen ganske interessante grupper opp gjennom.

Per i dag består opplegget av The Art of Listening, som forklart over, men også The Art of Storytelling, som handler om hvordan vi blir formet av og former vår personlighet gjennom våre historier – og hva man kan gjøre for å ta en aktiv rolle til sitt eget narrativ. Så er det The Art of Truth som er en skikkelig heavy greie der folk får solid selvinnsikt i hvem de er, hvem de ønsker å være og hvordan de kan begynne å lukke gapet imellom. Litt brutalt, men utrolig nyttig. Til sist pleide vi å ha The Art of Walking the Path. Jeg kommer nok til å endre mye på den siste modulen her i lys av siste par års jobbing, studier og forskning, men i bunn og grunn er ideen den samme: hvordan vi jobber med fremtiden vår og hvordan overkommer vi hindre for å nå frem i et ukjent landskap som strekker seg foran oss.

Greia med the Arts er vel at det er veldig annerledes enn de vanlige anmasende retningene i selvutviklingen med “7 steg til å bli rik”, “bli awesome på en helg”, “5 steg til å bli tynn” og så videre. Det oppleves nok som veldig dyptpløyende og også krevende, men med resultater som står i stil med innsatsen.

Jeg tenkte også at siden jeg nå er student noen år fremover, så legger jeg opp til en litt lavere pris enn jeg har gjort tidligere. Jeg kan ta meg tid til å bygge opp dette og heller tenke på det som en tilleggsinntekt mens jeg jobber meg frem til autorisasjon og evt den dr.philosen jeg surrer “litt” med 🙂 Så da blir det vel 20.000 kr for opplegget til våren heller enn de 30.000 kronene jeg har pleid å ta de siste årene. Har du lyst og råd, har du lov.

Konkrete datoer skal jeg ta en runde med sammen med min kjære samboer om, men det blir altså fire helger og typisk da én per måned fra februar og utover. Men om du er interessert’ish, så bare send meg en mail på jakob@muene.no. Vi kan jo ta en prat om du lurer på noe eller bare vil holde av en plass (jeg har vanligvis 10-12 maks på et sånt opplegg).

Peace out, og håper å se deg i gruppen til våren 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *